Er wordt te weinig getraind...

12 november 2017 11:54 Maandagavond zou Johan komen meetrainen in Nagele. Eer hij daar was - en dat was aan het einde van de training - had hij zijn eigen training al gehad. Het kersverse vaderschap deed hem minder meters met zijn huidige auto maken, waardoor die vermoedelijk dacht: "Doe het zelf maar!" Er restte hem niets anders dan zijn auto aan te drukken. Ook een prima work-out.

Ondertussen draafde Grietje, met Wildrik als enige man en voor de rest 'bange' dames, door het Urkerbos. Het was er prachtig weer voor en wat heeft een aantal genoten. Anderen vonden het maar nat en donker, maar dat gaat vast wennen ; )

Bootcamp Rutten is nu drie weken los, iedereen weet inmiddels van deze terugblik, dus ik kan ook los. En in drie weken tijd hebben ze in Rutten al veel geleerd. Een hoover kennen ze niet (zo kreeg de groep wel de trainer in het natte gras), maar hoe een pauze tussen twee oefeningen in gerekt kan worden of hoe een extra pauze ingelast kan worden, daarover hoef je ze niets te leren. 

Lig je bij het versneld warm worden in het rijtje voor Jan, dan heb je pech. Niemand is zo snel overeind als hij en hij vliegt desnoods over twee rijen mensen heen. Zou het daarom zijn, dat hij die extra drinkpauze nodig had?

Nu maken we in Rutten gebruik van een tijdwaarnemer waarmee niet te spotten valt. De wil van Aad is op dat gebied wet. Starten is starten en ophouden is je ter aarde laten storten, op een zodanige manier dat als hij even later het startsein weer geeft, er geen kostbare seconden verloren gaan met het in de juiste positie komen. En dan merk je dat na slechts drie weken trainen, het tijdsbesef er al aardig in zit. Toen de trainer stiekem aan Aad vroeg om de oefening even te rekken, zodat er onopvallend een (mislukte) foto gemaakt kon worden, stegen er even later vanuit de groep toch verbaasde / vertwijfelde geluiden op. Of die minuut er nou nog niet op zat. Jawel, hoor. Allang :D

Verder:
Moet het staartje van Jannette eraf;
Is de buff genderneutraal van kleur;
Was Mark wederom blij met de training van zijn motoriek;
Zat Suzan (een survivalaar, notabene) op een plastic tas in het natte gras;
En zag Linda geen kans om van haar 'The Bottom-jas' af te komen.
 
Woensdagmorgen een flinke tippel door het Emmelerbos gemaakt. En beloofde Herma voorafgaand aan de training nou om de volgende keer op toverballen te trakteren? Gelukkig droeg zij haar 'wegwerkersshirt', zodat Theresa de groep probleemloos kon vinden. Tja, als ze het nodig heeft, laten wij Irma graag even in haar eigen wereld. Wel kijken we dan graag met de complete groep toe hoe het er in die wereld aan toe gaat.  

Marjon hoeft geen ramen te wassen, er wonen enkel vrijgezellen in de straat, die hebben daar toch geen oog voor. Lammie ging de discussie aan met zus Alie, toen die weerwoord wilde geven, zette Lammie het snel op een lopen. En ja, ook over de smalle, mogelijk ietwat blubberige paadjes in het bos kan gelopen worden. Liefst lieten de voorste loopsters deze rechts liggen...

Donderdagavond ging de groep met hoofdlampjes het Urkerbos in; mogelijk dat Alice het toch een beetje spannend vond. Ze was namelijk erg stil; de trainer vroeg zich tegen het einde van de training af of ze überhaupt nog bij de groep was. Mocht je het toch leuk gevonden hebben, Alice, op 19 november doen we dit weer. Dan zonder hoofdlampjes en op de Veluwe bij Nunspeet: http://www.buitengewoonbewegen.nl/shop/activiteiten/trailrunning-nunspeet-1911/

Mannen hebben toch echt geen verstand van kleding. Nog voor aanvang van de training vroeg er eentje aan de trainer: "Is je broek vies of wat heb jij nou op je broek?". Nee, mannen, dat zijn zorgvuldig door de fabrikant geplaatste reflectiespots. 

En wist je dat het voor de eerste keer dragen van je nieuwe trailschoenen op je darmen werkt?

Vrijdagmorgen maakte de groep dezelfde tippel als op donderdag. Meer dan een uur achtereen draven over paden, paadjes, graspaden, geen paden, zandpaden, blubberpaden. En ondanks het gemis van de charme van het hoofdlampje - waarmee de avond ervoor nog twee reetjes werden gespot - wederom geweldig om dit met de groep te kunnen doen! 

Na de 'ter overpeinzing' die ik de vrijmogroep mailde, ziet Jannie graag iedere week zo'n 'ter overpeinzing' voorbijkomen. Wel geeft zij er dan graag haar eigen draai aan. De overpeinzing van deze week luidde: "Er zullen langer hardloopschoenen zijn, dan dat jij er bent." Met andere woorden, je hoeft er echt niet zuinig op te zijn; hup, de drek door!

Zaterdag met de trainers naar Papendal voor een bijscholingsdag. Een mooie, bijzondere locatie en een leuke, leerzame, lange dag. Uit een flink aantal workshops kies je er vooraf twee. Daarnaast kies je op de dag zelf ook nog twee kortere workshops uit. Zo volg je workshops over een onderwerp waar je interesse ligt, waar je meer over zou willen weten of juist eentje over een onderwerp waarvan je nog niet eerder hebt gehoord of dat ver van je af staat.  

Wat ik gevolgd heb?
Periodisering voor de 5 en 10 km door Rolf Oostenbrink. Op zich niets nieuws, wel leuk om te zien dat ook daar werd gewerkt met te lopen tijden en niet met hartslagen en zones. Om redenen die ik de doav- en vrijmogroep op Urk vorige week al mailde.

Trainen is niet alleen een schema volgen, trainen is een kunst door Eugéne Janssen. Zeker geen onbekende in de sportwereld. Een man met veel kennis van veel zaken en met daardoor een bijzondere eigen mening over sporten, sporters, trainers, sportcommentatoren en overige periferie. Geweldig om naar te luisteren! Twee opvallende punten uit zijn workshop: 
Er wordt te weinig getraind, maar te veel hardgelopen. 
Je moet trainen als het nodig is, niet als het mogelijk is.

Ten aanzien van het eerste punt: nee, je moet nu niet minder gaan hardlopen, ga er iets naast doen! Wandelen, zwemmen, fietsen, waar je maar zin in hebt, maar beweeg.

Tacoyo - move your body, relax your mind door Arjan van der Hoorn. Een enorm blij ei en een sterke motivator. Zo zeg! Even 4,5 minuut aan de bak met lichte gewichtjes (doe je even, dacht ik vooraf), gevolgd door 1,5 minuut platliggen en tot rust komen. Na vier series kon je me opvegen, maar ik voelde me super. Verbazend genoeg vandaag geen spierpijn. 

Kracht voor marathonlopers door Guido Hartensveld. Tja, als hij Michel Buter naar een zesde plek op de NY marathon loodst, heeft hij vast iets zinnigs te vertellen. Nu wist ik dat eerste op het moment van opgave nog niet, maar ik heb goed gekozen. Een leuke workshop van een vlotte, onderhoudende prater met voor mij de bevestiging dat kracht tijdens een gehele training kan worden ingezet. Was het vroeger - en daarin had je twee kampen - kracht voor of na de hardloopkern; Guido laat zijn lopers zelfs intervallen doen met één vermoeid been. Alles voor een nieuwe prikkel. Opvallend detail: hij doet zijn lopers een krachtoefening voor en laat ze ermee experimenteren. Min of meer totdat ze zelf het juiste gevoel / de juiste houding hebben gevonden. 

Heb je naar aanleiding van het verhaaltje hierboven vragen, mail gerust. Of vraag eens aan jouw trainers welke workshops zij gevolgd hebben.  

Staat jouw naam hier genoemd en stel je daar geen prijs op? Laat het ons weten en het wordt z.s.m. aangepast.

Bekijk onze disciplines